Ifund investeert in FOODLOGICA

 

Ifund investeert in FOODLOGICA, dat een een duurzame vorm van “last mile delivery” van voedsel in dicht stedelijk gebied biedt aan haar klanten.

In Amsterdam wordt massaal gefietst, maar vervoer van voedsel in de binnenstad gebeurt nog steeds met vervuilende dieselbusjes. Francesca Miazzo en Jessica Spadacini deden uitgebreid onderzoek naar de situatie om te zien of ze konden bijdragen aan het veranderen van de situatie en begonnen samen Foodlogica. Ze draaiden het twee jaar op relatief kleine schaal om de business case en operatie helemaal door te testen en schalen nu op met behulp van een externe investering die door ifund en twee informal investors verstrekt wordt. Foodlogica biedt voornamelijk business to business voedselbezorging met elektrische bakfietsen en andere kleine elektrische voertuigen, die Foodlogica heeft helpen mee te ontwikkelen. De elektrische voertuigen zijn niet alleen veel schoner, maar kunnen per uur ook tweemaal meer bezorgen dan de busjes die worden opgehouden door verkeer en parkeerproblemen.

Foodlogica werkt met elektrisch ondersteunde bakfietsen en trikes, zowel actief gekoeld/bevroren als ongekoeld. Vanuit verschillende hubs aan de rand van de stad bedienen ze lokale producenten cateraars, horeca-zaken en consumenten met een abonnement op een voedselbox. De hubs zijn voorzien van zonnepanelen, die energie voor de bikes en trikes duurzaam opwekken. Bovendien zorgt Foodlogica voor minder verkeer in de binnenstad, een verlaging van CO2-uitstoot en een schonere lucht in de stad. Foodlogica werkt samen met lokale producenten en cateraars om de overgang naar een duurzamere logistiek in de stad verder te versnellen.

Jessica: ”Als co-founder van Foodlogica ben ik erg trots om ifund als lead investor aan boord te hebben. Niet alleen omdat we onze impact missie delen, maar ook omdat we hierdoor kunnen profiteren van de professionele kennis en directe entrepreneurs ervaring van ifund’s team en dat van de co-investeerders. Zowel Foodlogica als ifund zijn er van overtuigd dat social-environmental impact en een financieel aantrekkelijke business case goed samen kunnen gaan. Om deze reden zijn we deze samenwerking aangegaan om met de verschilllende partijen samen een succesvol team te vormen dat het last-mile voedselsysteem in stedelijke omgeving duurzaam kan ontwrichten.”

Investment manager Stefan van Eijk: “De investering in Foodlogica sluit goed aan bij verschillende doelstellingen van ifund. In de eerste plaats is de dienst die Foodlogica levert een belangrijk onderdeel van een duurzaam en regionaal voedselsysteem. We zijn onder de indruk van hetgeen Francesca en Jessica al bereikt hebben met een beperkt budget en met deze investering kunnen we een bijdrage leveren aan uitbreiding van het aantal hubs, verdere optimalisatie van het concept en de expansie naar andere steden in binnen- en buitenland.”

Gerelateerde activiteiten

De Streekboer ontvangt groei-investering van ifund

De Streekboer is in 2015 opgericht door Sandra Ronde. Via het platform kunnen consumenten groenten, fruit, vlees, zuivel, brood en meer rechtstreeks van de lokale boer bestellen. De boodschappen worden vervolgens thuisbezorgd of zijn af te halen bij een van de ruim dertig afhaalpunten in Noord-Nederland. Met deze activiteiten draagt de onderneming bij aan een… Lees meer

Nieuw groeikapitaal voor Jack Bean door ifund en Stichting DOEN

Jack Bean is in 2018 opgericht door sociaal ondernemer Mathijs Huis in ’t Veld en duurzame chef en restaurantondernemer Pepijn Schmeink. Het bedrijf serveert lokaal en 100% plantaardig eten op drukke plekken in de stad, en is een pionier in de transitie naar een gezonder en duurzamer dieet. Hierbij hanteert Jack Bean een ketenaanpak, waarbij… Lees meer

Ifund verstrekt lening aan La Almendrehesa

La Almendrehesa is ontstaan vanuit de organisatie AlVelAl, wat op zichzelf een initiatief is van Commonland. AlVelAl is opgezet in 2014 met het doel lokale boeren in de Altiplano te ondersteunen in het gebruik van methodes voor regeneratieve landbouw. Op deze manier kan land dat is aangetast door bodemerosie en droogte als gevolg van monocultuur… Lees meer

Rechtstreex ontvangt investering van stichting ifund

De huidige voedselketen is gekenmerkt door geglobaliseerde, industriële productie waarin voedsel een anonieme ‘commodity’ is. De grote lengte van de ketens leidt ertoe dat marges voor producenten worden uitgedund, en corporates de meeste waarde uit de voedselketen trekken. De menselijke maat ontbreekt: productie wordt binnen dit systeem te allen tijde gemaximaliseerd, terwijl de consument en… Lees meer

Ifund investeert in energieopslag startup Summerheat

Summerheat ontwikkelt technologie die het mogelijk maakt om langdurig thermische energie (warmte) op te slaan. Ifund is sinds 2019 betrokken als investeerder.Lees meer

Ifund investeert in Jack Bean

Stichting ifund heeft samen met DOEN participaties geïnvesteerd in Jack Bean, “plant-based fast cuisine”. In juni 2018 is de pilot store geopend aan het Weena, tegenover Centraal Station Rotterdam. Jack Bean maakt gezond en smakelijk fastfood vrij van vlees of zuivel, voor een aantrekkelijke prijs. Oprichters Mathijs Huis in ’t Veld en Pepijn Schmeink vormen… Lees meer

Ifund investeert in De Dakdokters

Ifund heeft een groeifinanciering verstrekt aan De Dakdokters Groep. We investeren hiermee in een bedrijf dat voorop loopt met slim management van regenwater.Lees meer

Ifund investeert in Mush Nepal

Voor paddenstoelenkweek is zaad (broed) nodig dat nu geïmporteerd wordt uit buurlanden China en India. De zaden zijn levende organismen en ten gevolge van transport en contaminatie is de kwaliteit van het zaad eenmaal in Nepal zo slecht dat er grote verliezen in productie (50%) optreden. Lokale zaadproductie is door gebrekkige kennis en faciliteiten ook… Lees meer

De duurzame samenleving

Voorzitter van ifund, Derk Loorbach, tevens hoogleraar sociaal-economische transities geeft zijn visie aan De Correspondent over ons energiesysteem.Lees meer

BlueCity010

Stichting ifund ondersteunt de oprichting van BlueCity010 in het voormalige Tropicana pand aan de Maasboulevard in Rotterdam.Lees meer