Rechtstreex ontvangt investering van stichting ifund

Stichting ifund verstrekt groeikapitaal aan Rechtstreex, het platform dat consumenten verbindt aan de lokale voedselketen. De investering zal ingezet worden om de opschaling van het platform te versnellen om zo lokale producenten in staat te stellen een nog grotere doelgroep te bereiken.

De huidige voedselketen is gekenmerkt door geglobaliseerde, industriële productie waarin voedsel een anonieme ‘commodity’ is. De grote lengte van de ketens leidt ertoe dat marges voor producenten worden uitgedund, en corporates de meeste waarde uit de voedselketen trekken. De menselijke maat ontbreekt: productie wordt binnen dit systeem te allen tijde gemaximaliseerd, terwijl de consument en producent steeds verder uit elkaar staan.

Rechtstreex pakt dit probleem aan door een transparante en lokale voedselketen te realiseren. Op het platform van Rechtstreex kunnen klanten online seizoensproducten bestellen van ruim 100 boeren en makers uit de regio Rotterdam. De consumenten betalen een eerlijke prijs, krijgen inzicht in het prijsmodel en stimuleren hiermee de lokale economie. Boeren krijgen hierdoor weer een gezicht en staan vele malen dichter bij de consument. Op deze manier kan de productie beter afgestemd worden op de vraag en wordt de voedselketen weer in eigen hand genomen. De zogenoemde wijkchefs hebben veel kennis van de producten en de boeren, waardoor je weet dat jouw voedsel een relatief korte reis heeft gemaakt.

Tot op heden is Rechtstreex voornamelijk organisch gegroeid. Met deze investering van een half miljoen kan voor het eerst een versnelde opschaling worden gerealiseerd. Zo worden onder andere de dienstverlening en het werkgebied significant uitgebreid teneinde de lokale voedselketen voor meer mensen toegankelijk te maken. De ambitie is om in 2030 een miljoen Nederlanders boodschappen te laten doen binnen de lokale voedselketen. Hiervoor zoekt Rechtstreex altijd de samenwerking met ondernemers en overheid die deze ambitie delen.

De missie van Rechtstreex is om het eten uit een lokale voedselketen zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen die bewust willen eten, zodat zoveel mogelijk van wat er wordt geconsumeerd van lokale boeren en makers komt. Deze missie sluit goed aan bij onze toekomstvisie voor een regionaal, transparant en socialer voedselsysteem. Het platform van Rechtstreex is hiervoor een grote stap in de goede richting, waar we als investeringsfonds zeer graag aan bijdragen met zowel kapitaal als kennis.

Oprichter Maarten Bouten bij een van de wijkpunten

Gerelateerde activiteiten

De Streekboer ontvangt groei-investering van ifund

De Streekboer is in 2015 opgericht door Sandra Ronde. Via het platform kunnen consumenten groenten, fruit, vlees, zuivel, brood en meer rechtstreeks van de lokale boer bestellen. De boodschappen worden vervolgens thuisbezorgd of zijn af te halen bij een van de ruim dertig afhaalpunten in Noord-Nederland. Met deze activiteiten draagt de onderneming bij aan een… Lees meer

Nieuw groeikapitaal voor Jack Bean door ifund en Stichting DOEN

Jack Bean is in 2018 opgericht door sociaal ondernemer Mathijs Huis in ’t Veld en duurzame chef en restaurantondernemer Pepijn Schmeink. Het bedrijf serveert lokaal en 100% plantaardig eten op drukke plekken in de stad, en is een pionier in de transitie naar een gezonder en duurzamer dieet. Hierbij hanteert Jack Bean een ketenaanpak, waarbij… Lees meer

Ifund verstrekt lening aan La Almendrehesa

La Almendrehesa is ontstaan vanuit de organisatie AlVelAl, wat op zichzelf een initiatief is van Commonland. AlVelAl is opgezet in 2014 met het doel lokale boeren in de Altiplano te ondersteunen in het gebruik van methodes voor regeneratieve landbouw. Op deze manier kan land dat is aangetast door bodemerosie en droogte als gevolg van monocultuur… Lees meer

Ifund investeert in energieopslag startup Summerheat

Summerheat ontwikkelt technologie die het mogelijk maakt om langdurig thermische energie (warmte) op te slaan. Ifund is sinds 2019 betrokken als investeerder.Lees meer

Ifund investeert in FOODLOGICA

  Ifund investeert in FOODLOGICA, dat een een duurzame vorm van “last mile delivery” van voedsel in dicht stedelijk gebied biedt aan haar klanten. In Amsterdam wordt massaal gefietst, maar vervoer van voedsel in de binnenstad gebeurt nog steeds met vervuilende dieselbusjes. Francesca Miazzo en Jessica Spadacini deden uitgebreid onderzoek naar de situatie om te… Lees meer

Ifund investeert in Jack Bean

Stichting ifund heeft samen met DOEN participaties geïnvesteerd in Jack Bean, “plant-based fast cuisine”. In juni 2018 is de pilot store geopend aan het Weena, tegenover Centraal Station Rotterdam. Jack Bean maakt gezond en smakelijk fastfood vrij van vlees of zuivel, voor een aantrekkelijke prijs. Oprichters Mathijs Huis in ’t Veld en Pepijn Schmeink vormen… Lees meer

Ifund investeert in De Dakdokters

Ifund heeft een groeifinanciering verstrekt aan De Dakdokters Groep. We investeren hiermee in een bedrijf dat voorop loopt met slim management van regenwater.Lees meer

Ifund investeert in Mush Nepal

Voor paddenstoelenkweek is zaad (broed) nodig dat nu geïmporteerd wordt uit buurlanden China en India. De zaden zijn levende organismen en ten gevolge van transport en contaminatie is de kwaliteit van het zaad eenmaal in Nepal zo slecht dat er grote verliezen in productie (50%) optreden. Lokale zaadproductie is door gebrekkige kennis en faciliteiten ook… Lees meer

De duurzame samenleving

Voorzitter van ifund, Derk Loorbach, tevens hoogleraar sociaal-economische transities geeft zijn visie aan De Correspondent over ons energiesysteem.Lees meer

BlueCity010

Stichting ifund ondersteunt de oprichting van BlueCity010 in het voormalige Tropicana pand aan de Maasboulevard in Rotterdam.Lees meer